جام عقاب، کنکور فوتبال اردبیل بود
- شناسه خبر: 23713
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۶ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۲۱:۳۷
- بازدید : 314 views

روز گذشته فرصتی به دست آمد تا برای دقایقی در خدمت یکی از پیشکسوتان و بزرگان فوتبال اردبیل باشم.
در اندک زمانیکه در خدمتش بودم پلی زدیم به دههی ۵۰ و ۶۰، و از فوتبال و صمیمیت و یکرنگی آن روزها گفتیم. ذکر خیری از زحمتکشان ورزش به میان آمد و مثالهای متعددی از تواضع و فروتنی ورزشکاران آن سالها ذکر شد. در مقایسه فضای این روزهای ورزش با آن سالها جملهی پر مفهومی بر زبان آورد و گفت: “از عجایب این روزهای ورزش ما اینکه نخوت و خودپسندی بهحدی در تن و جان برخیها رخنه کرده که جز خودشان کسی را نمیبینند”.
هر جا که پول تعیینکننده باشد معادلات اخلاقی و انسانی بههم می خورد. از وقتیکه پول بی کمال بر فوتبال سایه انداخت صفات نیکو و فضای دوستداشتنی ورزش و فوتبال رنگ باخت و این واقعیتی است که باید پذیرفت.
ناگفته پیداست که نقشآفرینی بیرویه پول در فوتبال، بهمرور تبعاتی به دنبال داشته که نمونه آن وضعیت حال حاضر و وجود ناهنجاریها و نهادینه شدن دردهای آزار دهنده میباشد. نفوذ بیحسابوکتاب پول در فوتبال کشور ضربات سهمگینی بر تن آن وارد کرده است. گسترش و نفوذ مادیات در پهنه فوتبال ایران رشتههای صداقت و تفاهم را گسست و بهراحتی حرمتشکنی را در آن رواج داد.
تواضع و تعصب، دو ویژگی مهم جامعه فوتبال در آن سالها بود. همه تلاش میکردند که کارایی خود را در بهترین حالت نشان بدهند و در رقابتی سالم و بهدور از حاشیه به موفقیت برسند. زیرآبزنی و سرنگون کردن افراد به هر روش و حیلهای دیده نمیشد و از پیشرفت و درخششها لرزه بر اندامها نمیافتاد و بهطورکلی حسادت در روابط ورزشی و فوتبالی جایگاهی نداشت.
متأسفانه فوتبال امروز ما ازاینجهت نسبتبه گذشته تفاوت فاحش پیدا کردهاست. بیشتر اقدامات ایذایی و گلهمندیهای رابطه خرابکن ریشه در حسادت دارند که این خود آفتی بزرگ برای وحدت جامعه ورزش و فوتبال محسوب میشود.
بدخواه کسان هیچ به مقصد نرسد
یک بد نکند تا به خودش صد نرسد
من نیک تو خواهم و تو خواهی بد من
تو نیک نبینی و به من بد نرسد
مقدمه طولانی شد و خستهکننده. یکی از آسیبهای جدی فضای مجازی، تشویق مخاطب به خلاصه نویسی و خلاصه خوانی است. بههرحال پایان خاطرهگویی ما به جام عقاب ختم شد.
دوست ما گفت: یادش به خیر، در چنین روزهایی از اسفند ماه، مربیان و دستاندرکاران تیمها بهدنبال جذب یار، تکمیل مدارک و برگزاری تمرینات منظم و مرتب برای حضور در جام عقاب بودند.
در ارتباط با جام عقاب و مرحوم هوشنگ چمنآرا بنیانگذار جام به مناسبتهای مختلف زیاد گفته و نوشتهایم ولی برای نشاندادن عظمت آن روزها از هر فرصتی برای بیان واقعیتهای فوتبال باید استفاده کرد.
جام عقاب، کنکور فوتبال اردبیل و مرحوم هوشنگ چمنآرا صور اسرافیل فوتبال این دیار بود. زحمات هوشنگ چمنآرا و خاطرات جام عقاب با فوتبال اردبیل عجین شدهاست. در فوتبال ما هر کسی و هر عزیزی به هر جایگاه و موقعیتی که رسیده باشد باید در قبال زحمتکشان دههی ۵۰ و ۶۰ فوتبال کلاه از سر بردارد و قدردان تلاشهای تأثیرگذار آنها باشد.